KESILAPAN PENGGUNA DALAM INSURAN

Kesilapan yang sering dilakukan oleh pengguna menurut ejen insurans dan Takaful: TIDAK MENGIKUT PROSEDUR KETIKA MELAKUKAN TUNTUTAN “Kesilapan besar yang orang ramai lakukan ialah mereka tidak mengikut prosedur dan akhirnya terpaksa membayar untuk bil perubatan dahulu menggunakan duit sendiri. Satu contoh ialah apabila mereka jatuh sakit, mereka terus pergi kepada pakar yang kemudian membuat ujian. […]

Perlindungan Tambahan bagi Insurans Kenderaan

Perlindungan tambahan bagi insurans kenderaan Kami senaraikan polisi mengikut kesesuaian dan kepentingan bagi pengguna di Malaysia Perlindungan Cermin Kereta (Windscreen) Cermin kereta adalah komponen yang sangat terdedah kepada risiko maka wajarlah ianya diinsuranskan. Perlindungan tambahan ini akan membayar kerugian anda bagi membaiki cermin yang retak atau menggantikan cermin yang pecah. Premium bagi perlindungan ini ialah […]

PERKARA YANG ANDA PERLU LAKUKAN KETIKA KEMALANGAN DI JALAN RAYA

Bagi mereka yang tidak pernah berada dalam situasi ini, langkah-langkah yang perlu diambil ketika berlakunya kemalangan jalanraya mungkin dianggap mudah. Namun hakitkatnya, ia sebenarnya tidak sebegitu mudah. Ini adalah situasi dan keadaan yang berbeza-beza dari satu kejadian kepada yang lain. Dan walaupun anda mungkin fikir anda tahu apa yang perlu dilakukan sekarang, apabila menghadapi masalah […]

KENDERAAN ANDA MELINDUNGI BANJIR ?

Adakah kenderaan anda dilindungi insurans? Mungkin ramai mangsa banjir tertanya jika mereka dapat membuat tuntutan ke atas kerosakan kenderaan mereka. Pada amnya, polisi pihak ketiga mahupun komprehensif tidak melindungi kenderaan anda terhadap risiko banjir. Ini bererti anda tidak dapat menuntut kerugian ke atas kerosakan kereta atau motosikal kerana memasuki air. Tuntutan juga tidak boleh dibuat […]

PERBEZAAN DIANTARA MARKET VALUE DAN AGREED VALUE KENDERAAN ANDA.

Market value/ nilai pasaran Secara amnya, nilai pasaran atau market value adalah nilai kereta anda mengikut harga pasaran ketika pembaharuan takaful dibuat. Jadi jika anda menginsuranskan kereta anda pada harga pasaran, anda akan dibayar pampasan mengikut harga pasaran ketika berlakunya kemalangan atau kecurian. Contohnya: Takaful kereta anda tamat pada bulan Disember 2017. Semasa pembaharuan takaful, harga […]

TRAVEL INSURAN PENTING ATAU TIDAK?

Travel insurance. Ada yang pandang sebelah mata saja tentang ini termasuk di kalangan mereka yang mengaku sebagai backpackers. Malahan tak keterlaluan jika dikatakan persiapan dan itinerari sebolehnya dicari sehabis lengkap sebelum tarikh travel bermula. Segala do’s and dont’s berada dalam kepala. Jika boleh kat mana lokasi tandas dan berapa bayaran masuk sebab nak kencing pun dah tahu sebelum tiba […]

APA ITU PERLINDUNGAN KEMALANGAN DIRI / PERSONAL ACCIDENT (PA)?

Perlindungan kemalangan diri merujuk kepada polisi insuran yang menyediakan pampasan kepada ahlinya sekiranya berlaku kematian, hilang upaya dan kecederaan yang disebabkan kemalangan. Definisi kemalangan ialah kejadian yang bersifat ganas, namun tidak disengajakan serta berbentuk luaran dan jelas kelihatan. Ianya boleh didapati dalam bentuk perlindungan secara individu atau keluarga / sekumpulan orang. Kebiasaannya, sewaktu anda ingin […]

COMPREHENSIVE , THIRD PARTY FIRE & THEFT SERTA THIRD PARTY?

Kalau korang buat insuran kereta ada 3 jenis perlindungan insuran kereta 1st party (COMPREHENSIVE) 3rd party (THIRD PARTY) 3rd party fire & theft (THIRD PARTY FIRE & THEFT) Ketiga-tiga ni ada perbezaan dari segi perlindungan. 1st party (COMPREHENSIVE) Biasanya kereta bawah 15 tahun akan ambil insuran kereta jenis ni. Sebab akan cover eksiden, hilang dan […]

APA ITU NCD? PENTING KE UNTUK INSURAN KENDERAAN ?

Setiap kenderaan yang anda miliki pastinya anda akan mempunyai polisi insurans untuk melindungi kenderaan tersebut. Polisi insurans ini kebiasaannya ditetapkan mengikut harga semasa anda membeli kenderaan tersebut. Kenderaan baru akan memiliki harga polisi yang tinggi kerana ia merupakan kali pertama anda membayar polisi insurans tersebut. Perlindungan daripada polisi insurans adalah sangat penting terutamanya ketika anda […]

MOTORSIKAL TERBANG 2020 DAH WUJUD??

Motosikal Terbang Kini Boleh Dipesan Pada Harga RM627,000 Sebuah Pada Oktober tahun lalu, motosikal terbang Hoversurf mula digunakan oleh polis Dubai untuk kegunaan anggota. Motosikal dengan konfigurasi quadrotor kini boleh dipesan pada harga $150.000 (~RM 626,850)bagi individu yang berminat. Model untuk kegunaan orang ramai ini lebih ringan dengan berat 140 kilogram, berkelajuan maksimum 96 km/j dan terbang sehingga 25 minit. […]

Roadtax di Sabah & Sarawak Lebih Murah???

  Roadtax SABAH & SARAWAK Kami tahu / dengar harga roatdax di Sabah & Sarawak lebih murah berbanding dengan Semenajung Malaysia. Tapi adakah anda tahu sebab dia??? Menurut dari JPJ, faktor2 yang menyebabkan kejadian tersebut adalah seperti berikut:- – Keadaan Geografi – Jarak perjalanan yang lebih panjang – Kemudahan jalan raya dan infrastruktur yang kurang […]